mandag 23. mars 2009

Den verdensvide moralkodeksen

Det ser ut som det finnes en verdensomspennende moralkodeks(med modifikasjoner). De fleste mennesker har en sammvittighet som reagerer på drap, løgn, utroskap, egoisme, de 7 dødssyndene osv. Og samme kodeksen gjelder på hvilke verdier som er gode som selvoppofrende kjærliget, ta seg av de svake, trofasthet, godhet osv.
Det paradoksale er at til og med ateistiske evolusjonister har den samme moralkodeksen. Når det er "den sterkestes rett til å overleve", burde ikke da den evolusjonistiske moralkodeks være motsatt? Ifølge ateistisk evolusjon burde vi alle hatt instingtet til å kun tenke på oss selv, utnytte alt og alle for å bli den sterkeste som fører rasen videre.

Hvis ikke Gud finnes finnes det heller ingen grunn til at fx voldtekt er galt. Hvis vi bare er resultat av evolusjon burde voldtekt være en bra ting for å tvinge sine egne gener videre og bli den dominerende arten.
Finnes det ingen Gud er det kun opp til en selv å bestemme hva som er rett og galt. Finnes det noen annen forklaring på den absolutte moralkodeksen enn at Gud har skrevet loven i våre hjerter? Bibelen sier at Gud er den transcendente autoriteten som har gitt oss vår samvittighet og er den absolutte autoriteten som står bak den transcendente moralen.
"Nei, slik er den pakten jeg vil slutte med Israels folk i dager som kommer, lyder ordet fra Herren: Jeg vil legge min lov i deres sinn og skrive den i deres hjerte. Jeg vil være deres Gud, og de skal være mitt folk."
Jeremia 31,33
"For når hedninger som ikke har loven, av naturen gjør det den sier, er de sin egen lov, enda de ikke har loven. De viser med dette at lovens krav står skrevet i hjertet deres. Om det vitner også samvittigheten deres, når tankene deres anklager eller forsvarer dem." Romerne 2,14-15

6 kommentarer:

Saxofonmannen™ sa...

Det er et slående argument!
Bra skrevet!

Anonym sa...

Den sterkestes rett til å overleve? Feil feil feil... Den best tilpassede. Stor forskjell.

KAN det være at kristendommen har adoptert det som var den ideelle gode moralen da vi fant opp kristendommen? Eller kom moralen med bibelen?

Unknown sa...

Ingen av delene ifølge Bibelen, men at Gud har skrevet loven direkte ned i våre hjerter, derfor samvittigheten og vår oppfattelse av rett og galt.
"Nei, slik er den pakten jeg vil slutte med Israels folk i dager som kommer, lyder ordet fra Herren: Jeg vil legge min lov i deres sinn og skrive den i deres hjerte. Jeg vil være deres Gud, og de skal være mitt folk." Jeremia 31,33
"For når hedninger som ikke har loven, av naturen gjør det den sier, er de sin egen lov, enda de ikke har loven. De viser med dette at lovens krav står skrevet i hjertet deres. Om det vitner også samvittigheten deres, når tankene deres anklager eller forsvarer dem." Romerne 2,14-15

Anonym sa...

At Gud har skrevet denne moralen i våre hjerter er altså noe du må bruke bibelen som kilde på. Ergo, menneskene som skrev bibelen, kan veldig godt kun ha skildret de generelle moralske kodene i våre "hjerter" at disse moralske kodene kan ha evolusjonistiske fortrinn ser du da glatt over :) Ikke at du kommer til å se den, men dersom du ser http://www.youtube.com/watch?v=qFj0caNX1s0 så vil du forstå litt hva jeg mener med det :)

Unknown sa...

Hei igjen tenklitt. For dere som bor i Bergen anbefaler jeg denne debatten ikveld: http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=120296284686817&ref=ts Tipper Stefan Gustavsson som skal forsvare Gud vil berøre dette temaet også! Han er en genial og kul fyr jeg kjenner såvidt.

Skjønner forklaringen din, men allikavel skjønner jeg ikke hvordan den forklaringen kan redegjøre for objektive moralverdier, hvis det finnes. Men føler vi ikke alle at det finnes objektive moralverdier? Hvis ikke kan jeg jo bestemme at for meg er det rett å stjele og lyve til min egen fordel.

Mer info om debatten fra linken:
Time
Today · 19:00 - 21:00
Location Egget på studentsenteret
Debatt om Guds eksistens

Onsdag 8. september kl 19.15 arrangerer Bergen Kristelige Studentlag (BKS) debatt om det store spørsmålet om Guds eksistens.

Debatten vil foregå i egget på studentsenteret og panelet vil bestå av:
...
Lars Gule: Post doctor ved Høgskolen i Oslo. Engasjert samfunnsdebattant og filosof. Tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Stefan Gustavsson: Teolog. Direktør for svenske Credo-akademien og høgskolelektor ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand. Generalsekretær i Svenska Evangeliska Alliansen.

Ordstyrer for kvelden vil være Per Odéen, journalist med erfaring fra NRK og Bergens Tidene.

Kom til spennende diskusjon!

Anonym sa...

Ja visst kan du bestemme selv. Folk stjeler jo, voldtar, og dreper. Men vi har nå utviklet ett samfunn som gjør at vi kan sette foten ned og definere hvordan vi vil at samfunnet skal fungere.

Men gode svar finner du i videoen jeg limte inn.

Takk for tips til debatt, høres spennende ut :)